Taste of Amsterdam; vaste prik in mijn agenda

0

Allemaal toprestaurants van Amsterdam bij elkaar in combinatie met een bijzondere omgeving, goede drankjes en prachtig weer. Daar kan niet veel mis aan gaan. Taste of Amsterdam heeft dan ook inmiddels een vast plekje in mijn agenda veroverd ieder jaar. Dit jaar was het een mooie gelegenheid om Moederdag in te halen en een gezellig avondje met mijn moeder op pad te gaan. Het prachtige weer zat in ieder geval weer helemaal goed en de locatie is net zo prachtig; tussen al het groen van het Amstelpark lijk je even helemaal weg te zijn uit de drukte van de stad.

IMG_1454[1]      IMG_1455[1]    IMG_1469[1]      IMG_1456[1]

Op Taste of Amsterdam kun je van verschillende top restaurants in Amsterdam kleine gerechtjes proeven, de ‘signature dishes’ van de chef-koks. Denk aan restaurants als &samhoud places, Fifteen, Lute, Bridges, Blauw en Visaandeschelde. Ook is er een markt met kleine producenten, zijn er kookworkshops en wijnproeverijen en is er dit jaar zelfs de eerste ‘comedy wine tasting’ ter wereld van Boom Chicago.

We begonnen met proeven bij restaurant De Kersentuin. Hier proberen we het gepocheerde ei met gestoofde spinazie en een saus van truffel en Parmezaanse kaas en de tartaar van tonijn met crème van zuring, chioggia biet, granny smith en een granite van appel en dragon. Het gepocheerde ei is echt heerlijk, het romige van het ei in combinatie met het zoutige van de truffel en de parmezaan maakt het echt een ‘guilty pleasure’. Je zou er bijna nog één bestellen… De tartaar van tonijn is daarentegen echt een tegenvaller. De tartaar is veel te koud en heeft weinig smaak. Vreemd dat uit één keuken gerechten van zo’n wisselende kwaliteit kunnen komen.

Vervolgens naar de G6 – een verbond tussen de restaurants Elkaar, Visaandeschelde, Het Bosch, Julius, Lute en Aan de Poel. Iedereen proeft hier massaal de halve kreeftjes, maar wij gaan voor de pulled porc kroketjes met sprot mayonaise en zoetzuur. Veel te ongeduldig branden we bijna onze mond, maar het is dan ook erg lekker. Heerlijk een kroket met de structuur van écht vlees. De mayonaise voegt alleen niet veel toe, het zurige haalt de smaak niet op.

IMG_1458[1]     IMG_1462[1]

Aangezien ik net een paar weken terug ben van een vakantie in Indonesië was het een feest van herkenning toen ik vervolgens in het Indonesische paviljoen terecht kwam. Hier werden allerlei prachtige Indonesische gerechten en drankjes (Bintang bier!) getoond en geserveerd. Bij restaurant Blauw proeven we de Sate Maranggi, gemarineerde runder saté met pittige soyasaus. Zo veel lekkerder (en authentieker) dan saté die overgoten is met satésaus. Maar ik heb dan ook een zwak voor de Indonesische keuken gekregen tijdens mijn vakantie…

IMG_1459[1]     IMG_1467[1]

De grote verrassing van de avond? Parker’s Winebar & Restaurant, eveneens gelegen in het Amstelpark. Toch (nog) geen bekende naam, maar hier aten we de beste en meest verfijnde gerechtjes van de avond. Hier proeven we de eendenborst met doperwtencrème, chioggia biet (daar is ‘ie weer), truffelaardappel en cognac jus. De truffelaardappel heb ik helaas niet kunnen ontdekken, maar de eendenborst was goed rosé gebakken en gelukkig mooi puur gelaten. Ook de zeebaars met venkel, zeekraal, pijlstaartinktvis en een schuim van kreeft was heerlijk. Zeker een adresje om nog eens langs te gaan!

IMG_1472[1]     IMG_1461[1]

Dan snel op naar het ‘actieve’ deel van de avond; de kookworkshop in de AEG Cooking Club. In groepjes van 4 bereiden we hier een variant van surf en turf, namelijk gestoomde gamba’s met lamshaas a la plancha, zeekraal en kruidenolie. Na een half uurtje staat er een heel mooi gerechtje wat we trots opeten.

IMG_1473[1]     IMG_1475[1]     IMG_1476[1]     IMG_1478[1]

De kleine producten markt is ook echt het bezoeken waard. Zo vind je hier vers gerookte zalm en paling, bijzondere wijnen, heerlijk romige warme chocolademelk van Sjokolatl én voor de durfals allerlei eetbare insecten van DeliBugs (ik durfde een klein toastje met meelwormen nog net aan!).

IMG_1463[1]     IMG_1471[1]     IMG_1480[1]    IMG_1481[1]

Wat kleine minpunten van Taste of Amsterdam zijn er wel. Zo is de sfeer van het evenement wel erg ‘zien en gezien worden’, waar je van moet houden. Daarnaast wordt het commerciële gehalte van het festival ieder jaar steeds hoger en is een groot gedeelte van de restaurants hetzelfde als vorig jaar. Aangezien ik een alcohol-loos maandje doe momenteel, viel ook op dat het heel lastig was om lekkere drankjes zonder alcohol te krijgen. Ook het verbeteren waard!

Al met al is het echter een heerlijk avondje uit, dus ik raad zeker aan om dit net als ik op je jaarlijkse food agenda te zetten.

IMG_1485[1]     IMG_1484[1]     IMG_1483[1]     IMG_1470[1]

 

Taste of Amsterdam

Locatie: Amstelpark

Wanneer: 15 t/m 18 mei

Website: http://www.tasteofamsterdam.com

Prijs: gerechten tussen de 5 en 7,50 euro

 

7.8 Goed
  • Eten 8.5
  • Drinken 7.5
  • Sfeer 7.5
  • Service 7.5
Share.

About Author

Leave A Reply